Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ελευθέριος Πέρρας.... ο μάστορας των Raleigh

Ένα ποδηλατάδικο όπου σε πιάνει δέος όταν μπεις από τα αντικείμενα που έχει μέσα είναι του μαστροΛευτέρη..... ένα μαγαζί γεμάτο κειμήλια και ιστορία όπου διατηρεί από το 1960 μέχρι και σήμερα στο Βέλο Κορινθίας.... ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.
      ..... 1947 η κατάσταση στη Ελλάδα απλά χαώδης,   ο μικρός και αμούστακος Λευτέρης πιάνει δουλειά για τα ''προς το ζην'' σε ένα μεγάλο και πολύ παλιό  ποδηλατάδικο της Κορίνθου..... το ποδηλατάδικο του Κεσέλογλου. Εκεί κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο, και πρώτο-μαθαίνει τα κατσαβίδια και τα ποδήλατα.... αφού έκατσε δύο χρόνια έφυγε από εκεί και πάει για δουλειά σε άλλο παλιό ποδηλατάδικο όπου το διατηρούσε ένας πολύ παλιός ποδηλατάς... πάλι στην Κόρινθο, όπου λεγόταν Δημ. Γετίμης.... εκεί έμεινε ο μάστορας για περίπου ενάμιση χρόνο.
εδώ νεαρός στο κατάστημα
ΠΟΔΗΛΑΤΑ-ΜΟΤΟΣΑΚΑ
<<ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ>>
ΔΗΜ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
 Εδώ να πούμε πως ήταν πολύ συνηθισμένο για την εποχή, νέα παιδιά να μαθαίνουν τέχνη δίπλα σε παλιούς μάστορες και όχι σε σχολές.... έτσι λοιπόν και ο μάστρο-Λευτέρης διδάχτηκε το ποδήλατο αλλά και τα.....''μοτοσακά'' όχι σε σχολή με τετράδιο και μολύβι , αλλά στο μεγαλύτερο καθημερινό σχολείο, με μουτζούρα και κόπο.
..και μια πιο κοντινή...παρέα με bismarck και όπως
 χαρακτηριστικά έγραφε το διαφημιστικό
η ταμπέλα επάνω στα ποδήλατα
''ΜΠΙΣΜΑΡΚ
ο βασιλεύς
των ποδηλάτων
'' 
      Κάπου το 1950-51 ο μικρός ακόμα  Λευτέρης πιάνει δουλειά  στο μαγαζί του Δημ. Αθανασόπουλου.... το μεγαλύτερο ποδηλατάδικο της Κορίνθου. Εδώ να πούμε πως το συγκεκριμένο κατάστημα υπήρξε σταθμός στην ζωή του μάστορα... και ναι μεν γιατί το συγκεκριμένο ποδηλατάδικο ήταν μεγάλη σχολή για την εποχή  του, αλλά και γιατί ο μάστορας εκεί γνώρισε και την μελλοντική του σύζυγο η οποία είναι και αδελφή του Αθανασόπουλου. Γενικά η οικογένεια Αθανασόπουλου ήταν οικογένεια ποδηλατάδων στην Κορινθία με καταστήματα που διατηρούσαν και τα άλλα δυο αδέλφια της οικογένειας..... τον Τάκη Αθανασόπουλο στο Κιάτο, και τον Κώστα Αθανασόπουλο  στο Ξυλόκαστρο.... Το κεντρικό ποδηλατάδικο που δούλευε και ο δικός μας Λευτέρης στην Κόρινθο, ήταν ποδηλατάδικο 2ης γενιάς με πιο παλιό απ'όλους ποδηλατά  τον Γιώργο Αθανασόπουλο πατέρα των τριών μαστόρων αλλά και πεθερό πια του  μαστρο-Λευτέρη.
   Όπως σωστά θα καταλάβατε ο μάστορας μπήκε σε πολύ μεγάλη ποδηλατική οικογένεια με μεγάλους και έμπειρους μαστόρους αλλά και σωστούς επαγγελματίες του χώρου... έτσι λοιπόν σαν μέλος πλέον της οικογένειας και αυτός εξελίχθηκε σε έναν καλό, σωστό επαγγελματία και μάστορα.. και  το 1960, μόλις γύρισε από το στρατό άνοιξε το δικό του ποδηλατάδικο στο Βέλο Κορινθίας με αντιπροσωπείες των Raleigh, Bismarck, και Goricke.. αλλά και των Motobecane, όπου μάλιστα έφερνε και τα μοτοποδήλατα της συγκεκριμένης εταιρίας. Μέσα εκεί λοιπόν πέρασε την ζωή του... μεγάλωσε και έθρεψε την οικογένειά του με αγάπη για το ποδήλατο αλλά και πολλή κόπο.... εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους μαστόρους με εξειδίκευση μάλιστα στα Raleigh και πέτυχε μεγάλες πωλήσεις στην γύρω περιοχή, με πολλά από αυτά να τα επισκευάζει ο γιος του και να τα χαίρονται ευχαριστημένοι πελάτες ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια..   
       Ο μάστορας δεν δουλεύει τώρα πια... πηγαίνει κάθε πρωί στο μαγαζί παίρνει την καρέκλα του... κάθετε συνήθως στο απέναντι πεζοδρόμιο και μαζί με τους φίλους του που μαζεύονται σχολιάζουν την καθημερινότητα ''και την κατάντια που έχει περιέλθει ο τόπος'' όπως  συχνά μου λέει..... Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως ο μαστρο-Λευτέρης  είναι από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες.... ένας άνθρωπος που πραγματικά χαίρεσαι να ακούς να μιλά, και δεν σας κρύβω πως πολλές φορές όταν έχω κενό στην δουλειά κάθομαι και εγώ στο απέναντι πεζοδρόμιο και λέμε τα δικά μας.... τότε μου λέει -εκτός από την επικαιρότητα-  και ποδηλατικές φυσικά ιστορίες από άλλες εποχές... όπως τότε... πριν από πολλά  χρόνια που είχε πάει στην Πατησίων στην εταιρία Ηansa- Bismarck του Παπαδόγιαννη ...την αντιπροσωπία  αυτών των ποδηλάτων για να τα φέρει στο Βέλο... επίσης πως ο ίδιος ντίλερ που έφερνε τα Βismarck  πολλές  φορές του έφερνε και  King ..... ακόμα για μια φορά που του επέστρεψε μια ολόκληρη παρτίδα που είχαν ελαττωματικούς λαιμούς και δεν μπορούσαν να περάσουν σωστά τα ποτήρια... καθώς όπως έχουμε ξαναπεί τα ποδήλατα έρχονταν σε κομμάτια και η συναρμολόγηση τους γινόταν στα ποδηλατάδικα...... '' Γιώργο τότε επισκευάζαμε τα πετάλια... αλλάζαμε μπίλιες στο πίσω γρανάζι... όχι σαν σήμερα που τα αλλάζεις και τα πετάς, έτσι βγάζαμε τότε το μεροκάματο''  όπως χαρακτηριστικά μου λέει... μάλιστα όταν τον ρωτάς για μάρκες και φτάσεις να τον ρωτήσεις και για τα Raleigh.... εκεί  αλλάζει, και με σοβαρό και επιβλητικό  ύφος σου λέει '' Ο βασιλιάς Γιώργο..... ο βασιλιάς οοόλων των ποδηλάτων''...
....και στο σήμερα... μαζί με τον γιο του. 
    Το κατάστημα  τώρα πια το διατηρεί    ο Τάσος... ο γιος του μάστορα, και συνεχίζει να επισκευάζει τα εναπομείναντα παλαιά ποδήλατα της γύρω περιοχής, αλλά και  τα πιο σύγχρονα  με τον παραδοσιακό τρόπο που έμαθε από τον πατέρα του....μέσα στο μαγαζί έχει ακόμα πάρα πολλά κειμήλια.... σκελετά, ποδήλατα, και διάφορα ανταλλακτικά και για να μην αρχίσετε και τρέχετε να σας πω.... πως και ο Τάσος είναι συλλέκτης, πολύ καλός γνώστης των αντικειμένων και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά το τι έχει στα χέρια του....
     Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον μάστορα που μου μίλησε για την ζωή του... τις φωτογραφίες που με άφησε να τραβήξω......να του ευχηθώ να είναι γερός,  και να δηλώσω πως με τιμά η φιλία του, η καλημέρα του... αλλά και η εμπιστοσύνη που μου έδειξε.
μέσα στο κατάστημα εκτός από ποδήλατα υπάρχει πολύ μεγάλη συλλογή
με πρωτότυπες φυσικά αφίσες εποχής...


εντυπωσιακή συλλογή με RALEIGH στα χαρτιά τους  αλλά και άδετες Dunlop

πανέμορφες αφίσες.....






σπάνιο ελληνικό κουδούνι εποχής... μάρκας ''AZAR''

πανέμορφα παλαιά κουδούνια......


αλλά και ένα διαφημιστικό από το κατάστημα του Αμηρά... 

και μία αφίσα για τους πολύ γρήγορους της τότε εποχής 

          
       























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.